Q&A: Werken op een cruiseschip

Gepubliceerd op 12 juni 2018 om 22:58

Hard werken, goed feesten en een klein stukje van de wereld ontdekken op een cruiseschip! 

Werken aan boord van een cruiseschip. Wellicht heb je, je weleens afgevraagd hoe dit is. Ongeacht of het iets voor jou is, is het toch een beroep whatever je functie aan boord ook is wat vragen en interesse oproept. Is het lastig om lang van huis te zijn, en werk je echt 7 dagen per week? 

In deze blog beantwoord ik een aantal van deze vragen gebaseerd op de vragen die ik van familie en vrienden kreeg terwijl ik aan boord  werkzaam was. Ik was receptioniste op een schip wat ik hier niet nader mag en wil benoemen. Juist zodat ik verhalen met jullie kan delen over deze tijd! :-)

Mis je ons niet enorm? 

Natuurlijk zijn er dagen dat je het thuisfront enorm mist. Zeker als je net even een paar minder blije gasten hebt gesproken, de muren van je (kleine) hut op je afkomen en door het zoveelste crewfeest wat vermoeid bent. Gelukkig hebben we tegenwoordig aan wal overal WiFi en kan je bij sommige maarschappijen aan boord x MB per week krijgen om in contact te blijven met het thuisfront. Werk je op een schip zonder internet aan boord maak dan in de havens gebruik van je WiFi of 4G binnen Europa. Even een appje of FaceTime gesprek maakt veel goed en geven je een boost om weer verder te gaan! 

Cruise je de hele wereld rond? 

Er zijn vele prachtige port of calls op deze aardbol. Ik heb er aardig wat gezien (het doel is natuurlijk ze allemaal een keer te bezoeken!) maar dan nog meer op mijn reizen als passagier dan crew. Schepen varen bepaalde routes en weer terug. Na een seizoen maken ze dan bijvoorbeeld de oversteek vanuit het Caribisch gebied naar de Mediterraanse Zee. Betekent wel dat je vaak weken achter elkaar dezelfde havens aan doet. De wereld reis je er niet mee rond in korte tijd, je gaat je wel thuis voelen in de bekende havens en weet daar dan net als de locals je favoriete tentjes weer snel te vinden. 

Heb je al nieuwe vrienden gemaakt? 

Als crew zit je natuurlijk letterlijk in dezelfde boot. Daarnaast leef en werk je op een relatief 'klein' oppervlakte. Je collega's voelen daarom al snel als nieuwe schipfamilie aan. Ze helpen je door moeilijke momenten heen en feesten samen met je tot in de vroege uurtjes. Omdat iedereen hard en veel werkt heb je echt een uitlaatklep nodig. De crew feestjes bieden die uitlaatklep en daar worden echte vriendschappen dan ook snel gesmeden. Omdat er aan boord vele nationaliteiten werken kan je zo ook mooi bouwen aan een wereldwijde vriendenkring. 

Hoeveel werk je aan boord van een cruiseschip? 

Het is zeker geen Nederland aan boord. Geen maximaal 40 uur per week of 5 dagen per week werken. Als je aan boord bent werk je 7 dagen per week. Natuurlijk heb je wel middagen vrij en afhankelijk van je functie aan boord misschien nog wel wat meer. Na 2/3 maanden werk(of soms zelfs tot 7 maanden) afhankelijk van je contract mag je dan naar huis voor een welverdiende vakantie! Mis je aan boord het thuis zijn, zodra je thuis bent mis je al snel je cruisefamilie, het ronken van de scheepsmotor en de deining die je altijd heerlijk in slaap brengt.

Hoe kan ik ook op een cruiseschip werken? 

Wil je ook graag aan boord werken? Dat kan! Er wordt altijd gezocht naar personeel in veel verschillende functies. Of je nu Klantenservice ervaring hebt, zelfstandig kok bent of danseres. Op een cruiseschip is er werk in jouw branche te vinden. Het is natuurlijk niet voor niets een kleine stad. ;-) Lees jezelf eerst goed in over wat werken aan boord met zich mee brengt en of dit ook daadwerkelijk iets voor jou is. Voor de Holland America Line werken nog steeds veel crew members met een Nederlandse nationaliteit. Dit kan dan ook een goede eerste keuze zijn. Kijk hier voor de vacatures aan boord bij de HAL! 

Heb je vragen over werken aan boord stel ze gerust in de reacties en ik beantwoord ze graag! 

Cruisen voor Beginners is ook benieuwd naar jullie verhalen! Heb je aan boord van een cruiseschip gewerkt en wil je graag je verhaal delen? Laat hieronder je e-mailadres achter en ik neem graag contact met je op! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Julia
4 jaar geleden

Hoi, ik ben verpleegkundige met weinig ervaring. Is er de mogelijkheid dat ik zonder omscholing kan solliciteren voor wen functie bij de hal? Verpleegkundig of iets anders?

Perry van der Meer
3 jaar geleden

Heeft de HAL ook kwaliteitscontroleurs Groente en Fruit in dienst die hun product steekproefsgewijs controleren voor het aan boord gaat ?

Rik Oude Wesselink
3 jaar geleden

Hallo,
Zoeken ze bij de Holland Amerika Lijn ook nog dj's?
Ik ben zelf Dj en ben beschikbaar. Ik kan nergens iets vinden of er überhaupt dj's op een cruise werken. Wel zangers etc. Graag uw reactie hierop. BVD
Mvg
Rik Oude Wesselink

Tessa Borstrok
3 jaar geleden

hoi!
het lijkt mij dus een super leuke ervaring om een bepaalde tijd maximaal een jaar op een cruiseschip te werken. ik ga volgend jaar naar mijn laatste schooljaar waarbij ik fulltime moet gaan werken. ik wil veel verschillende horeca ervaring opdoen en onderandere lijkt het mij super tof om op zon enorm schip te mogen werken. natuurlijk zijn er ook minpunten maar ik denk dat als je vrienden maakt dat het dan allemaal iets minder erg is.

graag zou ik willen vragen of je jou ervaring met mij wilt delen. wat waren voor jou de plus en de min punten en zou je het iemand aanraden die 18 is en dus pas eigenlijk aan het begin van het leven is? ik wil je vragen of je je ervaring met mij wilt delen want voor dat ik zon reis (letterlijk en figuurlijk) wil maken wil ik er heel veel info over te weten komen.

ik hoop antwoord van je te krijgen.

Groetjes, Tessa Borstrok

Felix Hoogendijk
3 jaar geleden

Hey, ik Ben 17 (in April 18). Ik heb nog niet mijn HAVO-diploma. Ik heb 6maanden werkervaring bij Albert heijn. Mijn vraag is welke functies ik zou kunnen innemen op een cruiseschip.

Thomas Spanjer
2 jaar geleden

hallo

Christian sars
2 jaar geleden

ik heb in het magazijn gewerkt als warehouse medewerker en een hele tijd in de bouw. Maar wil een switch maken en het lijkt mij geweldig om op een schip te werken.

Leila
2 jaar geleden

Beste Holland America line,

Als een zeer zelfstandige werkende vrouw, ervaren in huishoudelijke werk
eveneens zeer klantgericht

Ben ik geïnteresseerd om jullie team te komen versterken.
Graag hoor ik van jullie terug

Met vriendelijke groet
Leila Zia Mahmood

Alexis Perez
2 jaar geleden

goedemorgen
mijn name is Alex, ik ben een buitenlander, Ik heb een (academische) bachelor (marine wetenschap), ik kom uit venezuela, ik ben 34 jaar oud, ik ben gepensioneerd eerste luitenant, mijn hele dienst (11 jaar) was aan boord oorlogsshepen en voerde kustwachtzoek en reddingsoperaties uit, ik ben een gecertificeerde duikinstructeur door het PADI bureau, ik zou graag willen weten of het moegelijk is om te solliciteren naar een baan die aansluit bij mijn vaardigheden

groetjes
alex

Roy Pronk
2 jaar geleden

Goede middag,
kan je bij de HAL ook aan het werk gaan als excursies verkoper

Groeten Roy Pronk