Als ik dat nu had geweten... 

  • Formal night?! Op elke cruise afhankelijke van de reisduur heb je 1 of meerdere formele avonden. De vrouwen worden in galajurk of mooi pak, de make-up gedaan op de foto gezet. En de heren worden verwacht in pak aan te schuiven tijdens het diner. Zorg dus voor deze kleding in je koffer! 
  • Houd je niet van wachten. Kijk dan of je rederij online inchecken aanbied. Zo niet, kom wat later(lees 1-2 uur) dan de aangegeven inchecktijd. Je vermijdt dan de lange rijen. Zorg natuurlijk wel dat je weet hoe laat je afvaart zodat je niet de boot mist. ;-)
  • Fooi. Dit is (meestal) niet inbegrepen in de prijs van je cruise. De meeste rederijen rekenen een vast bedrag per dag wat wordt toegevoegd aan je boordrekening. Daarnaast wordt er een servicetoeslag van 15% berekend op drankjes die je in de bars/restaurants besteld 
  • Wil je wat geld besparen? Kijk dan op de eerste dag van je cruise naar de drankpakketten. Drink je graag een glaasje wijn bij het diner, neem een wijnpakket en bespaar daarmee wat centjes die je op de bestemmingen weer kan uitgeven. Ben je het echt niet eens met de fooi kan je dit ook altijd aangeven bij de receptie. 
  • Alles voor je geregeld op de bestemmingen? Boek dan je excursies via de rederij. Dit kan vooraf aan je cruise online maar ook aan boord kan je de excursies boeken mits deze niet vol zitten. Ben je handig met internet, kijk dan zeker naar de optie je eigen excursies te boeken. Scheelt zeker wat euro's. 
  • Kids? De meeste rederijen hebben uitgebreide kids/tiener programma's. Met speciale ruimtes aan boord speciaal voor hen ingericht voor uren speelplezier en met hoogwaardige en betrouwbare begeleiding. In je hut vind je hierover na inscheping meer info en kan je de kids aanmelden.